Mješovita srednja škola "Mehmedalija Mak Dizdar" Breza

Radinicom „Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“ u našoj školi je obilježen 10. oktobar

Radinicom „Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“ u našoj školi je obilježen 10. oktobar

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobra Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta kao i poticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju.

Zelena vrpca međunarodni je znak i simbol solidarnosti i potpore mentalnom zdravlju u cilju smanjenja stigme i diskriminacije.

Zbog značaja mentalnog zdravlja djece i izazova s kojima se suočavaju, ove je godine Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen toj temi, naglašavajući značaj svih koji djeci mogu pružiti podršku, posebice roditelja i učitelja.

Mentalne bolesti su sve prisutnije, 21. stoljeće proglašeno je stoljećem depresije. Stope mentalnih bolesti se udvostručuju u dijelovima svijeta nakon ratnih ili drugih katastrofa. Tako se i kod nas, kao posljedica ratnih dešavanja, javlja PTSP čiji se simptomi razvijaju i decenijama poslije ratnih dešavanja.

Iz iskustva dugogodišnjeg rada u školi i razgovorom sa mojim kolegama prosvjetnim radnicima, danas možemo govoriti o povećanom broju učenika sa psihičkim smetnjama uzrokovanih stresom, koje za posljedicu imaju širok spektar anksioznih i depresivnih stanja, štetnu uporabu alkohola i opojnih sredstava, poremećaje prehrane, rizična ponašanja kao što su nezaštićen spolni odnos i opasna vožnja.

Zamislite da odrastate u današnjim vremenima… Kršenja ljudskih prava, sukobi, prezasićenost informacijama, zastrašivanje i nasilje koje se događa kod kuće, u školi, na internetu… Veća je učestalost konflikata u braku, ekonomska kriza, nezaposlenost i drugi financijski problemi roditelja, gubitak radnog mjesta, financijski krah, prezaduženost, materijalni gubitci…što za posljedicu ima nestajanje empatije i tolerancije odraslih, zatim razvoj depresije, anksioznih poremećaja, poremećaja spavanja, povećan rizik od suicida, porast problema s alkoholom, pušenjem, porast kardiovaskularnih bolesti.

U takvom bi svijetu mladi trebali odrasti u mentalno zdrave i snažne osobe sposobne oduprijeti se zlostavljanju, nasilju i ostalim teškoćama s kojima se suočavaju.

Mladim je ljudima od najranije dobi potrebno pomoći da razviju mentalnu otpornost kako bi se mogli nositi s izazovima današnjice. Premda nije jednostavno, mnogo se može učiniti da mladi mentalno ojačaju i da se tako spriječe pa i liječe mentalni poremećaji i bolesti. Za to je neophodno uočiti rane znakove smetnji ili simptoma mentalnih poremećaja, a prvo okruženje u kojem je to moguće i u kojem djeca mogu naučiti biti otpornija je porodica.

U nastojanjima da djetetu budete podrška često nam se čini da nismo sigurni što i kako činiti…nema pravog recepta za uspjeh, međutim, bilo da smo mu učitelj ili roditelj možemo učiniti sljedeće:

  • Budite dobar sagovornik, slušajte, ne upadajte u riječ, ne kritikujte i ne „poklapajte“ svaku djetetovu izjavu- time ćete ojačati njegovo samopouzdanje.
  • Pomozite djetetu da ima stvarne a ne imaginarne i prijatelje sa društvenih mreža- time ćete ojačati njegovu socijalnu prihvaćenost.
  • Pomozite djetetu da nađe odgovarajući hobi kako bi znao da se odmori od svakodnevnih stresova na aktivan način a ne uz telefon.
  • Potražite savjet stručnjaka ukoliko vidite da problem prevazilazi granice vaših mogućnosti.