Mješovita srednja škola "Mehmedalija Mak Dizdar" Breza

Obraćanje direktorice za Dan škole

Obraćanje direktorice za Dan škole


Mješovita srednja škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza i ove godine obilježava 9. maj – Dan naše škole.

U novonastaloj situaciji, kada je fokus na svemu negativnom, kada se sve otkazuje i zatvara, pomislite i na pozitivne stvari. Nije sve otkazano… Život ide dalje… Budimo jedni drugima oslonac u ovim teškim vremenima, jer imamo zajednički cilj, da se na što jednostavniji način prevaziđe ova nepoželjna situacija. Ova generacija učenika će pamtiti ovaj period po mnogo čemu negativnom, ali će izaći iz svega ovoga jaka, snažna i spremna za život.

Iako nismo u našim učionicama, naša je obaveza da se na ovaj dan, kao i ranijih godina, prisjetimo naše škole i svega lijepog što nas vezuje za nju.
Mi učenike kroz školu pripremamo za njihov život, te ih za taj život moramo i osposobiti. Zbog toga je potrebno osigurati kvalitetno obrazovanje, a da bi se ispunio ovako odgovoran zadatak moramo raditi na projektima i inovacijama, voditi brigu o napredovanju učenika i trajno se stručno usavršavati. Obrazovanjem stičemo potrebne vheštine kako bi mogli obavljati različite poslove.

Naša škola obrazuje učenike za sljedeća zvanja i zanimanja: elektrotehničar energetike, ekonomski tehničar, rudarski tehničar, frizer-vlasuljar, plinski i vodoinstalater. Osim redovnog obrazovanja, bavimo se i obrazovanjem odraslih za sljedeća zvanja: elektrotehničar energetike i ekonomski tehničar.
Škola broji ukupno 370 učenika, raspoređenih u 19 odjeljenja i 63 uposlenika.

U toku školske 2019/2020. godine aplicirali smo na više javnih poziva za dodjelu grantova, a u svrhu unapređenja odgojno-obrazovnog rada u školi. Potrebno je istaknuti dvije velike donacije koje je dobila naša škola u proteklom periodu:
1. Kompjuterska oprema za sve učionice i kabinet informatike, koju je donirao Labdoo Njemačka-Bosnian Action.
2. Frizerska oprema za školski frizerski salon koju je donirao Keune Adria d.o.o. Sarajevo.

Također, realizovana je druga faza rekonstrukcije školske sale i izvršena je zamjena grijnih tijela, a za realizaciju ovih projekata sredstva je odobrila i obezbijedila Općina Breza.
Iz vlastitih sredstava škole opremljena su dva kabineta novim školskim namještajem.
Vijeće učenika i Vijeće roditelja realizuju svoje projekte koji doprinose radu i kvalitetu škole.

Na putu profesionalnosti postigli smo visok standard poučavanja i učenja. Osim toga što obrazujemo mlade, učimo ih najtežu životnu lekciju – BITI ČOVJEK. Zvanje profesor stiče se sa mnogo truda, a još više truda treba uložiti u znanje kako nositi tu važnu titulu. Moji profesori svoje znanje i sposobnosti nastoje staviti u službu odgoja i obrazovanja naših učenika. Svoj posao obavljaju stručno, savjesno, uspješno, dostojanstveno i sa ljubavlju. Ja sam ponosna na njih…

Hvala svima koji su pomogli i doprinijeli radu naše škole!
Učenicima i uposlenicima čestitam Dan škole i nadam se da ćemo naredni dočekati u boljim i sretnijim okolnostima.

Do tada budite dobro i zdravo.

Direktorica:
Mr. dipl. ing. el. Indira Likić