Mješovita srednja škola "Mehmedalija Mak Dizdar" Breza

Dan škole 09.05.2019. godine

48. rođendan Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza

Povodom 9. maja u Mješovitoj srednjoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza obilježen je Dan škole. Prema običaju u omladinskom centru Desnek Breza održana je priredba, i ovo je za sve učenike bio nenastavni dan. Iz historije škole u analima je zapisano da je zgrada škole izgrađena sredstvima Rudnika mrkog uglja „Breza“ za potrebe odgoja i obrazovanja učenika sa područja općine. Mješovita srednja škola “Mehmedalija Mak Dizdar“ u Brezi, ranije Gimnazija “Hasan Brkić“, osnovana je rješenjem skupštine općine Breza krajem augusta 1971. godine, a 1978. godine se integriše sa školom učenika u privredi iz Breze i transformiše u Srednjoškolski centar Breza. Od perioda transformacije do danas u sastavu MSŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“ postoje elektrotehnička škola, mašinska stručna škola, rudarsko-geološka tehnička škola, stručna škola uslužnih djelatnosti, te ekonomska škola.

Naša škola obrazuje elektrotehničare energetike, rudarske i ekonomske tehničare, frizere, te plinske vodoinstalatere. Škola broji ukupno 368 učenika u 19 odjeljenja i 59 uposlenika. Aplicirali smo na Javni poziv za dodjelu grantova, a u svrhu unapređenja odgojno-obrazovnog rada.

Telemach-Sarajevo donirao je priključak i korištenje paketa internet usluga u prostoru školskih radionica, čime su poboljšani uslovi za izvođenje nastavnog procesa. Donacijom proizvoda Kozmetika Afrodita – Mostar frizerskom salonu, našim učemicima omogućeno je da rade na svom profesionalnom usavršavanju, kaže direktorica škole Indira Likić. Prema njenim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke odobrilo je finasijska sredstva za realizaciju projekta opremanja školske biblioteke novom literaturom.

Općina Breza je odobrila i obezbijedila sredstva za realizaciju projekta “Rekonstrukcija školske sale“ druga faza, kao i nabavku grijnih tijela u cilju poboljšanja grijanja u školi. Općina je donirala i klupe za školsko dvorište. Iz vlastitih sredstava škole opremljena su dva kabineta novim školskim namještajem, a od mašinske radionice praktične nastave napravljen je i opremljen kabinet engleskog jezika.

Na objektu ekonomske škole obnovljena je fasada. U školskoj zgradi su kabineti za izvođenje nastave iz općeobrazovnih predmeta, dok su u zgradi radionica, pored radionica praktične nastave, opremljeni i kabineti za izvođenje nastave iz predmeta stručno-teoretske nastave elektrotehničke škole, rudarsko-geološke tehničke škole i mašinske stručne škole.

U posebnom objektu je opremljena učionica za izvođenje stručno-teoretske nastave za ekonomsku školu, a od Marien Hospital dobili smo 15 računara, što će znatno doprinijeti poboljšanju kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa, ističe direktorica Likić.

Učenici Mješovite srednje škole “Mehmedalija Mak Dizdar“ osvajaju i brojna priznanja i nagrade, kako na općinskim, tako i na kantonalnim takmičenjima. Na X festivalu dramskog stvaralaštva ZDK koji je održan u Narodnom pozorištu Zenica, osvojili su prvu nagradu za nabolju scenografiju i prvu nagradu za nabolji kostim dramom „Omer i Merima“. Povodom 26. godišnjice 304. bbr u pisanju literarnih radova prvo mjesto zauzela je Ermina Čorbo, a dobila je i nagradu za prvonagrađeni rad povodom dana općine Breza. Dženana Salkić prva je u pisanju literarnog rada povodom 4. maja – Dana otpora građana Breze. Prvu nagradu za nabolji likovni rad na Konkursu objavljenom u „Našoj riječi“ Zenica osvojila je Enida Hasečić, učenica I-ek2 razreda ekonomske škole.

Treba istaknuti da su ove godine ne samo što su učili, nego su i mnogo putovali. Bili su i ponovo gosti na poziv TV Hayat na snimanju emisije „ZMBT“. Jedna grupa učenika bila je na snimanju emisije Zabranjeni forum na poziv TV NovaBH. Jedna grupa učenika prisutvovala je IT konferenciji u Sarajevu “Mladi u digitalnom dobu“. U martu mjesecu učenici SŠUD posjetili su Frizerland Vitez, dok su krajem aprila učenici elektrotehničke škole posjetili termoelektranu Tuzla, a putovalo se i u Mostar, i do kraja godine očekujemo još izleta, kaže direktorica Likić.

Direktorica je posebno pohvalila nastavnike koji svoje znanje i sposobnosti nastoje staviti u službu odgoja i obrazovanja učenika. Svoj posao obavljaju stručno, savjesno, uspješno, dostojantveno i sa velikom ljubavlju. Ja sam ponosna na njih, dodala je na kraju direktorica Likić.

Najboljim učenicima uručene su prigodne zahvalnice i nagrade. Na kraju treba dodati aktivnosti i entuzijazam Vijeća učenika. Projekti koje je Vijeće učenika do sada realizovalo su: “Svjetski dan jabuke“, “Projekcija horor filma“, “Međunarodni dan srednjoškolaca“, “Svjetski dan TV-a“, “Jedan slatkiš-jedno dijete“, “Školske sportske igre“, “Dan borbe protiv raka“, “Bazar za 8. mart“, “Zajedno za bolje sutra“ i „Mentalno zdravlje“. Predsjednica Vijeća učenika je učenica II-ek2 razreda ekonomske škole Amila Likić.

Tokom priredbe, prigodan kulturno zabavni program izveli su učenici ove škole, a roditilji i nastavnici mogli su vidjeti i čuti tačke: muzička sekcija „Stara staza“, vjerski hor “I nebo i zvijezde“, “Zapis o velikanima“ lingvistička sekcija, “Svečane i ektravagantne frizure“, Poet-art “Emina“, “Suze moje plaču za oboje“ i „Omer i Merima“ dramska sekcija, “Sredinom“ i Ja nisam rođena da živim, u izvedbi muzičke sekcije, te vjerski hor koji je izveo ilahiju „Ramazan“. Ove godine Zahvalnice su uručene načelniku Munibu Zaimoviću, Centru za socijalni rad, TV Hayat, TV NovaBH, Semiru Hasanspahiću, te zaslužnim profesorima i učenici Ermini Čorbo.